Ingredience:
Uvedené množství postačí pro skromnou čtyřčlennou rodinu, dva normální lidi, eventuálně by mohlo nasytit jedno hovado.
- přibližně 10 brambor
- dvě mrkve
- 1 celerová bulva střední velikosti
- 1 vejce (slepičí!)
- 2 až 3 polévkové lžíce mouky (já jsem tam šoupl žitnou, ale vy si tam nasypejte co chcete)
- sůl
- majoránka
- bazalka
- olej (používám olivový, protože je lepší a dneska už se dá koupit za docela normální cenu)
- palička česneku, protože česnek musí být všude. V politice není a vidíte, jak to stojí za hovno
- láhev vína, kafe nebo čaj - dle vašeho momentálního chuťového rozpoložení
- Vhodná je alespoň jedna manželka. Kdo nemá, může nahradit alternativní známostí, ale bývá to dražší z důvodu větší spotřeby vína a někdy to neumí ani vařit. Vařící typy jsou dneska už bohužel poměrně vzácné a většinou za to něco chtějí (boty, kabelky...). Manželky můžou samozřejmě použít chlapa, pokud je jim opravdu jedno, co jedí.
Můžem začít tvořit:
- Nalejte víno (kafe, čaj ...)
- Ze zeleniny odstraňte to, co jíst nechcete. Pokud nakupujete v SUPER-HYPER-obchodech se zaručeně denně čerstvou zeleninou, tak toho budete muset odkrájet asi hodně a proto chybějící množství raději doplňte.
- Oloupané zbytky zeleniny nastrouhejte na struhadle. Já jsem použil na celer a mrkev hrubší ráži a na brambor jemnější. Tuším, že těsto pak lépe drží pohromadě.
- K nastrouhané zelenině namačkejte česnek, přihodťe vajíčko, mouku, ochuťte solí, majoránkou, bazalkou - dle libosti.
- Míchejte a míchejte, až je z toho pěkné těsto. Já jsem míchal opačnou stranou vařechy - ano skutečně, tou tyčkou, protože lopatkou se mi tohle těsto míchá fakt špatně.
- Na pánvi rozehřejte olej a udělejte z těsta pěknou placku. Smažte, pijte u toho víno, ale hlavně nikam nechoďte. Hrozí totiž nebezpečí, že by večeře cestou do záchodu mohla vynechat váš zažívací trakt a skončili by jste u tradičního nouzového řešení - u čínské nudlové polévky.
- Placku na pánvi otáčejte opatrně, není to bramborák, přece jen to lepí trochu méně a smaženou kaši nikdo nemá moc rád i když nevím proč, jelikož výrobní postup je naprosto shodný a výsledek se liší pouze tvarem. Já se přiznám, že žádný vercajk na otáčení nepoužívám a placky otáčím odborným výhozem ve vzduchu. Zdůrazňuji, že výhoz musí být skutečně odborný, protože hrozí poprskání docela teplým olejem. Navíc takový olej rozlejíc se na sporáku docela hezky hoří.
- Pokud bez zádrhelu dosmažíte až sem, pak mi zbývá už jen popřát vám doubrou chuť!
Nejčastější dotazy:
- Pane kuchař, jakou to má, prosím vás, chuť?
Chuť je asi jako bramborák s vegetou, ale je to přece jen o dost lepší, až mně samotného překvapilo, že se to dá vůbec jíst. Snědl jsem tři a tři mám ještě na zítra.
- Pro koho je tato strava vhodná? Nehrozí při požití nějaká zdravotní rizika?
Hmm, no tak na to bych odpověděl typicky farmaceutickým slangem: Kontraindikace, nežádoucí účinky a interakce nejsou známy. Pokud vás po požití zachvátí žlučníkový či jiný záchvat, bude to nejspíš způsobeno zvýšením ceny benzínu, nafty, ropy a všeho co s tím souvisí, takže všeho.
- Jak, prosím vás, souvisí můj žlučníkový záchvat se zvýšenou cenou ropy???
Odpověď hledejte na našich ministerstvech, neboť souvislost je přibližně stejná, jako mezi současným zvyšováním ceny benzínu a politickou situací v Libyi, odkud ropa k nám proudí v takovém množství, že je to spíš náhoda, možná i omyl.
- Je, prosím Vás, možné pravidelným požíváním tohoto placku vyléčit naše zdravotnictví? A pokud ne, co by jste jako kuchař odborník doporučil pro vyléčení zdravotnictví?
Zrušil bych zdravotní pojišťovny, je to ten nejdražší a nejzbytečnější článek našeho zdravotnictví.
Udělal bych to stejně jako s jídlem. Máš na to, najez se a zaplať.
Proč ještě nikoho nenapadlo zřídit potravinové pojištění? Každý přece potřebuje jíst, nebo ne? Přes to žádná potravinová pojišťovna na této potřebě neparazituje - zatím.
Děkuji vám za pozornost, za pochopení i za nepochopení.
Mějte se hezky a zase někdy...
Napřečtenou!